Reklama
  • Czwartek, 30 października 2014 (08:00)

    Ziemniaki zapiekane z bekonem i ziołami

SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki • 3 szalotki • 4 plastry bekonu • 2 łyżki gęstej śmietany • 1/2 szklanki tartego sera • szczypior, natka, koper – według uznania.

Reklama

Czas przygotowania: 90 minut • 4 porcje • 285 kcal/porcja • koszt: 2,5 zł/porcja.

1. Umyj dokładnie ziemniaki, nakłuj skórkę widelcem. Wstaw je do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz około godziny, aż będą miękkie. Ostudź.

2. Posiekaj szalotkę, pokrój drobno bekon i podsmaż na patelni, aż się zrumienią. Z ziemniaków odetnij wierzch i łyżeczką, delikatnie, wybierz ze środka miąższ, zostawiając jednocześnie jego warstwę przy skórce (ok. 5 mm).

3. Przełóż wydrążony miąższ do miski, dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Możesz przyprawić do smaku solą lub pieprzem.

Do ziemniaczanej masy dodaj podsmażony bekon z cebulką, starty ser oraz zieleninę. Całość przełóż do ziemniaczanych miseczek. Zapiekaj w piekarniku w 180 st. C ok. 20 minut.

Olivia
Więcej na temat:ziemniaki | ziemniak | z | bekon

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ■ 60 dag dyni ■ 2 marchewki ■ cebula ■ 15 dag sera feta ■ 3 jajka ■ 2/3 szklanki mąki ■ po małym pęczku koperku i szczypiorku ■ pół pęczka natki pietruszki ■ olej ■ sól ■... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.