Reklama
  • Piątek, 23 stycznia 2015 (12:00)

    Ziemniaki z pieca

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut

1. Ziemniaki porządnie wyszorować. Każdy osobno zawinąć w folię aluminiową. Piec 75 minut w temperaturze 200°C.

2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Strączek chili rozciąć, usunąć pestki, pokroić w cienkie paseczki. Na dużej patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim mielone mięso. Dołożyć cebulę z czosnkiem. Masę wymieszać z koncentratem pomidorowym, pomidorami z puszki i paseczkami chili. Krótko razem zasmażyć. Podlać 350 ml wody. Zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć płomień i dusić 15-20 minut.

3. Kukurydzę oraz fasolkę przełożyć na sito i osączyć z zalewy. Dodać do mięsnej masy około 5 minut przed końcem duszenia. Ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem.

4. Upieczone ziemniaki odwinąć do połowy z folii, głęboko naciąć. W nacięcia włożyć porcje mięsnego nadzienia. Resztę nadzienia serwować obok w miseczce. Danie udekorować natką pietruszki.

Życie na gorąco
Więcej na temat:ziemniaki | z | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże pomidory, 1 cebula, 15 dag boczku w plastrach, po 1 puszce fasoli kidney, kukurydzy, pomidorów krojonych, 200 ml bulionu wołowego, 10 dag sera żółtego,100 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.