Reklama
  • Czwartek, 30 października 2014 (08:00)

    Ziemniaki z patelni z sadzonymi jajami i kalafiorem

SKŁADNIKI: kalafior podzielony na różyczki • 4 rozgniecione ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 600 g podgotowanych (ok. 10 minut) pokrojonych w kostkę ziemniaków • 2 szklanki ugotowanego makaronu nitki • 4 plasterki bekonu • posiekana cebula • 2 łyżki ziół (np.: koperek, oregano, tymianek) • 4 jajka.

Czas przygotowania: 30 minut • 4 porcje • 450 kcal/porcja • koszt: 2,5 zł/porcja.

Reklama

1. Zblanszuj kalafior: umyty i podzielony na różyczki wrzuć do osolonego wrzątku na mniej więcej 5 minut. Wyjmij i przelej zimną wodą. Dobrze odsącz.

2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Pokrojone w dużą kostkę ziemniaki przełóż na patelnię i smaż, dopóki się nie zrumienią. Dodaj makaron, pokrojony bekon, czosnek, cebulę i zioła. Podsmażaj wszystko razem około 5 minut. Delikatnie mieszaj.

3. Zrób 4 wgłębienia, ostrożnie odsuwając łyżką kawałki ziemniaków, kalafior, bekon. W każde wbij jajko. Przykryj pokrywką i podsmażaj wszytko mniej więcej 6 minut, aż białko się zetnie, a żółtko zrobi się półpłynne. Można posypać natką lub szczypiorem.

Olivia
Więcej na temat:ziemniaki | z | ziemniak | kalafior

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże pomidory, 1 cebula, 15 dag boczku w plastrach, po 1 puszce fasoli kidney, kukurydzy, pomidorów krojonych, 200 ml bulionu wołowego, 10 dag sera żółtego,100 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.