Reklama
  • Poniedziałek, 2 listopada 2015 (13:06)

    Ziemniaki z grzybami i boczkiem

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg grzybów (prawdziwków, kurek, pieczarek), 4 duże ziemniaki, 8 plastrów wędzonego boczku, 1 cebula, 3 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka suszonego majeranku, sól, pieprz, kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji.

1 Ziemniaki wyszorować, nie obierając, ponakłuwać widelcem, obłożyć plasterkami czosnku, owinąć w folię aluminiową. Piec ok. 50 minut w temp. 200°C.

Reklama

2 Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, oprószyć majerankiem i smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.

Na drugiej patelni przesmażyć boczek. Upieczone ziemniaki przekroić na pół, obłożyć grzybami, udekorować majerankiem, podawać z boczkiem.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:ziemniaki | grzyby | ziemniak | boczek | grzyb

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 7 dag cukru, puszka pomidorów w zalewie, 2 ostre papryczki, 2 łyżki octu, 1 kalafior, 15 dag żółtego sera, 2 jajka, bułka tarta, sól, kolorowy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.