Reklama
  • Poniedziałek, 2 listopada 2015 (13:06)

    Ziemniaki w boczku z fetą

Składniki na 6 porcji: 6 dużych ziemniaków, 12 plastrów wędzonego boczku, 3-4 suszone pomidory, 1 opakowanie sera feta, po 6 gałązek natki pietruszki, majeranku i tymianku, 1 ząbek czosnku, pieprz, czarnuszka.

Reklama

1 Ziemniaki umyć, wyszorować szczoteczką, nie obierać. Zalać wrzątkiem i gotować ok. 20 minut. Wyjąć, przelać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia. Każdą sztukę owinąć dwoma plastrami boczku, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 1 godzinę.

2 Zioła opłukać, posiekać. Fetę pokruszyć, wymieszać z ziołami, dodać czarnuszkę, posiekane w drobniutką kosteczkę suszone pomidory i roztarty czosnek. Wymieszać, dodać pieprz (bez soli – feta i boczek są dość słone).

3 Upieczone ziemniaki naciąć na krzyż, napełnić farszem z fety.

Przygotowanie: ok. 70 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:ziemniaki | ZIO | z | feta | ziemniak | boczek | suszone pomidory

Zobacz również

  • Składniki na 5 porcji: 1 mała dynia (ok. 1 kg), 2 średnie pory (biała część), 70 dag małych ziemniaków, 50 dag mięsa mielonego wiep rzowego, 20 dag śmietany kremówki, 5 gałązek tymianku, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.