Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (08:51)

    Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem - w pół godziny

Z gotowanych ziemniaków.

Zdjęcie

Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem /Smacznego
Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- po15 dag szynki i wędzonego boczku,
- 3 kwaszone ogórki,
- 4 jajka,
- 6 łyżek mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- 1/2 pęczka szczypiorku.

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Boczek pociąć w paseczki, podsmażyć, dodać olej. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Do patelni włożyć plastry ziemniaków, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Szynkę pokroić w kostkę, ogórki na plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy dodać posiekany szczypior, pokrojoną szynkę i plastry ogórków. Masą jajeczną zalać ziemniaki na patelni. Smażyć mieszając, aż całość się zetnie. Posypać zieleniną.
Czas przygotowania 30 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 mała czerwona kapusta, sól, 20 dag kaszki kuskus, 10 dag pokrojonych w słupki migdałów, 1 mała cebula, 10 dag suszonej żurawiny, 3 łyżki oliwy, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.