Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (09:27)

    Ziemniaki po bretońsku

Sposób na ziemniaki.

Zdjęcie

Po bretońsku /Smacznego
Po bretońsku
/Smacznego

Składniki na 12 porcji:

- 1 kg ziemniaków,
- pół szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 6 parówek lub cienka kiełbaska,
- 30 dag żółtego sera,
- 4 łyżki keczupu,
- sól, pieprz.

Reklama

Przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą. Dodać łyżeczkę soli. Ugotować pod przykryciem. Odcedzić, odparować i przetrzeć przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, żółtkami i mąką. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Dodać do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Parówki obrać z osłonek, przekroić na pół. Każdy kawałek zawinąć w przygotowane ciasto ziemniaczane, posypać startym żółtym serem lub położyć na każdej parówce pasek z żółtego sera. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Upiec na złoty kolor. Podawać z keczupem, surówkami lub sałatą.
1 porcja - 550 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 dojrzałe owoce awokado, 1 limonka, 4 jajka przepiórcze, 15 dag wędzonego łososia, 1-2 ogórki gruntowe, 1 chili, kilka gałązek koperku, oliwa, sól, kolorowy pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.