Reklama
  • Piątek, 24 lipca 2009 (10:56)

    Ziemniaki pieczone z prawdziwkami - w godzinę i 20 minut

Zapiekane na złoty kolor.

Zdjęcie

Ziemniaki pieczone z prawdziwkami /Smacznego
Ziemniaki pieczone z prawdziwkami
/Smacznego

Składniki:

- 0,70 kg dużych ziemniaków,
- 20 dag prawdziwków mrożonych,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 3/4 szklanki śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach, schłodzić, obrać. Prawdziwki po rozmrożeniu osuszyć i pokroić w plastry. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju przesmażyć grzyby, na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Grzyby przełożyć w ciepłe miejsce, a z patelni zdjąć nadmiar tłuszczu, wlać wino i po zagotowaniu śmietankę oraz musztardę. Sos gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Ziemniaki przekroić na pół wydrążyć środek tak, aby powstała 5-1 cm skorupka. Zapiec na złoty kolor w nagrzanym do 220 st. C piekarniku. Prawdziwki układać na talerzach, na nie zapieczone ziemniaki. Do pojemniczków ziemniaczanych nalewać sos, podawać. Można posypać świeżym majerankiem.
Czas przygotowania 1 h 20 min. Przepis na 8 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 średnie bakłażany, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 2 czerwone papryki, 2 pomidory, 1 pęczek natki, 10 dag żółtego sera, 1/2 szklanka bulionu, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.