Reklama
  • Środa, 15 lipca 2015 (11:05)

    Ziemniaki faszerowane ziołowym serem

Skład na 8 porcji: ● 8 dużych ziemniaków ● 100 g sera feta ● 200 g białego twarogu ● 1 ząbek czosnku ● 2 cebulki dymki ● po 2 łyżki siekanego koperku i natki pietruszki ● łyżka kukurydzy z puszki ● łyżka masła ● sól ● przyprawa do grillowanych ziemniaków.

1. Sery biały i pokruszoną fetę ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem, pokrojoną dymką, koperkiem i pietruszką.

2. Ziemniaki starannie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy, nacieramy solą i przyprawą do grillowanych ziemniaków. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową nasmarowaną masłem i wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika albo pomiędzy grillowy żar. Pieczemy 35-40 minut, do miękkości ziemniaków.

Reklama

3. Odwijamy z folii, tniemy na krzyż tak, by nie przekroić skórki z jednej strony. Lekko rozkładamy. Masę serową mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą.

4. Nadzieniem napełniamy gorące ziemniaki. Podajemy. Ten farsz można wzbogacić np. o posiekaną drobno rzodkiewkę, cząstki pomidorów, szynkę wieprzową pokrojoną w kostkę itp. Można też, zamiast pietruszki, posiekać listki mięty, bazylii, lubczyku itp.

Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 293 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 34 g

Rewia
Więcej na temat:ziemniaki | warto | ziemniak | sery

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże cukinie, oliwa, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 cytryna, 2-3 ząbki czosnku, 5 dag orzeszków ziemnych, 3 dag parmezanu, kilka listków rukoli lub natki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.