Reklama
  • Poniedziałek, 7 marca (08:00)

    Ziemniaki faszerowane serem i kukurydzą

Składniki: 12 ziemniaków średniej wielkości łyżka oleju puszka kukurydzy (lub ugotowana mrożona kukurydza) 3/4 szklanki startego sera 1/4 szklanki gęstej śmietany 2 dymki, posiekane papryczka chilli, drobno posiekana (bez pestek) 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz.

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż papierem do pieczenia półkę lub dużą formę żaroodporną.

2. Ziemniaki wyszoruj (nie obieraj), osusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj je cienko olejem. Ułóż w formie, wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut.

3. Zetnij nożem z każdego ziemniaka plaster grubości ok. 1 cm. Obierz te kawałki ze skórki. Wydrąż ziemniaki, pozostawiając „muszelki” grubości 1 cm.

4. Wszystkie kawałki miąższu przełóż do miski i ugnieć na purée. Dodaj kukurydzę, 1/2 szklanki sera, śmietanę, dymki i chilli. Dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku.

5. Napełnij tą mieszanką ziemniaki, posyp bułką tartą i resztą sera.

6. Wstaw naczynie z ziemniakami do piekarnika i zapiekaj 10-12 minut – ser powinien się stopić, a bułka tarta zrumienić. Podawaj tylko z zieloną sałatą lub jako dodatek do dania mięsnego.

Olivia
Więcej na temat:ziemniaki | ziemniak | kukurydza | ser

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 1 nieduża dynia hokkaido ● 5 łyżek oliwy ● główka czosnku ● tymianek, szałwia, bazylia lub oregano ● sól gruboziarnista ● pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.