Reklama
  • Piątek, 13 listopada 2015 (15:05)

    Ziemniaczki z serem, boczkiem i cebulą

1 kg ziemniaków • 40 dag wędzonego boczku • 6 cebul dymek • natka pietruszki • słodka papryka • 20 dag sera żółtego • masło • oregano • sól • pieprz.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w ćwiartki, gotuj 15 minut we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź, posyp słodką papryką, oregano i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę. Smaż go na rozgrzanym maśle, aż będzie rumiany. Dodaj pokrojoną w ćwiartki dymkę, duś przez trzy minuty.

2 Piekarnik rozgrzej. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ziemniaki, boczek i cebulę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, delikatnie przekładaj ziemniaki z boczkiem. Całość posyp serem, połóż kilka kawałeczków masła.

Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z warzywami gotowanymi na parze lub zieloną sałatą.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ziemniaki | piekarnik | As | z | boczek | ser | natka pietruszki

Zobacz również

  • Gołąbki w botwinie

    Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, 1/2 szkl. ryżu, 2 pęczki botwiny o dużych liściach, 1 l bulionu warzywnego, łyżka suszonych warzyw: marchew, pietruszka, seler, słodka czerwona papryka, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.