Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Ziemniaczki z piekarnika

Składniki: 12 ziemniaków, 2 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 50 dag twarogu, 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, po kilka gałązek szczypiorku, natki, bazylii i tymianku, sól, pieprz.

Reklama

1. Wyszoruj ziemniaki starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Ostrym nożem zrób nacięcia w formie krzyża.

2. Każdy ziemniak natrzyj olejem, owiń w kawałek folii aluminiowej i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. do miękkości (ok. 60 minut). Przed wyjęciem sprawdź, czy są miękkie.

Jeśli chcesz, możesz wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, a potem tylko podpiec w piekarniku.

3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz, a następnie drobno posiekaj. Utrzyj w misce ze sporą szczyptą soli. Do osobnego naczynia włóż twaróg (najlepszy będzie tłusty lub półtłusty).

Wlej do niego śmietanę, utrzyj na kremową masę. Dodaj roztarty z solą czosnek, wymieszaj.

4. Umyj i osusz gałązki ziół. Oderwij listki z łodyżek, posiekaj. Dodaj do serka, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki wyjmij, odwiń z folii. Podawaj z serkiem.

Możesz upiec same ziemniaki, a potem podać do nich dowolny dip albo sałatkę, lub też od razu zapiec warzywa z farszem. Najsmaczniejsze dodatki to boczek, jajka, ser żółty lub pleśniowy, cebula, czosnek oraz zioła. Do pieczonych ziemniaków wybierz: tymianek, rozmaryn, oregano lub cząber.

Świat kobiety

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.