Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Ziemniaczane wachlarze zamiast frytek

Składniki: 80 dag ziemniaków, 15 dag wędzonego boczku, 15 dag żółtego sera (np. chedar), 5 dag masła, 8 gałązek świeżego tymianku (ewentualnie łyżka suszonego tymianku), sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i obgotuj w mundurkach (ok. 10 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia i osuszenia.

2. Ponacinaj ziemniaki ostrym nożem tak, by powstały wachlarze. Boczek oraz żółty ser pokrój w nieduże cienkie plasterki. Powkładaj w nacięcia w ziemniakach.

Reklama

3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Poukładaj ziemniaki. Obłóż je wiórkami zimnego masła. Na koniec ziemniaki oprósz starannie solą i czarnym pieprzem.

4. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ziemniaki na złoty kolor 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia obłóż je umytymi i osuszonymi gałązkami tymianku (lub oprósz suszonymi ziołami).

5. Podawaj z dowolnym dipem, np. ziołowym lub czosnkowym, przygotowanym na bazie śmietany lub jogurtu.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: pęczek szparagów, czerwona i żółta papryka, gęsty jogurt, sól, posiekany szczypiorek, pieprz, oliwa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.