Reklama
  • Środa, 24 lutego (10:05)

    Ziemniaczane patyczki

Skład na 4 sztuki: ● 8 małych ziemniaków ● 8 pomidorków koktajlowych ● 4 małe pieczarki ● pół małej cukinii ● żółta papryka ● przyprawa do ziemniaków ● sól ● oregano i bazylia ● pieprz ● 2 łyżki oleju

Czas przygotowania 40 minut. Cena sztuki 1,50 zł.

1. Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Największe kroimy na pół. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.

Reklama

2. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją na kawałki. Pieczarki dzielimy na kapelusik i krótką nóżkę. Cukinię kroimy w grube plastry i kroimy na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniak, paprykę, cukinię, pieczarkę, pomidorek i jeszcze raz te same składniki w odwrotnej kolejności, by pomidorki pozostały w środku szaszłyków.

3. Przygotowane szaszłyki przyprawiamy ziołami i pieprzem. Na patelni, najlepiej grillowej, rozgrzewamy olej. Smażymy szaszłyki kilka minut. Od czasu do czasu obracamy. Układamy na talerzu.

Wartość odżywcza sztuki 177 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 5,9 g/Węglowodany 30 g

Rewia
Więcej na temat:warto | patyczki

Zobacz również

  • Składniki: 6 okrągłych cukinii, pół szklanki kaszy kuskus, kawałek selera, 2 marchewki, sól, 2 ząbki czosnku, oliwa, pieprz, cebula l natka pietruszki, puszka tuńczyka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.