-
Poniedziałek, 9 listopada 2015 (13:05)
Ziemniaczane łódeczki
Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonych kurek, 20 dag pieczarek, 4 duże ziemniaki, 10 dag wędzonego boczku, 4–6 małych pomidorków, 2 cebule, 20 dag śmietany kremówki, 200 ml bulionu, 1 łyżka oleju, 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz, natka do dekoracji.
1 Ziemniaki dobrze wyszoruj. Zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 90 minut. W tym czasie rozmroź kurki i oczyść pieczarki. Większe grzyby pokrój na kawałki.
Pomidorki umyj, potnij na połówki. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Boczek potnij w słupki, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Dodaj pomidory i cebule, smaż razem chwilę. Zdejmij.
2 Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim grzyby. Wymieszaj z boczkiem, pomidorami i cebulą. Posyp mąką, zasmaż. Dolej bulion i śmietanę. Gotuj razem kilka minut. Pod koniec przypraw do smaku.
3 Ziemniaki odwiń z folii, Głęboko natnij i rozchyl, ustaw na talerzach. W nacięcia włóż po porcji grzybowej potrawki. Resztę rozłóż obok ziemniaków. Udekoruj natką.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki na 4 porcje: 25 dag mąki, 5 jajek, 1 szklanka mleka, 3 łyżki wody mineralnej, 4 małe cukinie, 8 plastrów szynki parmeńskiej, 200 ml jogurtu greckiego, 4 łyżki oleju, kiełki rzeżuchy, sól,... więcej
Twój komentarz może być pierwszy