Reklama
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (13:05)

    Ziemniaczane łódeczki

Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonych kurek, 20 dag pieczarek, 4 duże ziemniaki, 10 dag wędzonego boczku, 4–6 małych pomidorków, 2 cebule, 20 dag śmietany kremówki, 200 ml bulionu, 1 łyżka oleju, 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz, natka do dekoracji.

1 Ziemniaki dobrze wyszoruj. Zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 90 minut. W tym czasie rozmroź kurki i oczyść pieczarki. Większe grzyby pokrój na kawałki.

Pomidorki umyj, potnij na połówki. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Boczek potnij w słupki, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Dodaj pomidory i cebule, smaż razem chwilę. Zdejmij.

Reklama

2 Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim grzyby. Wymieszaj z boczkiem, pomidorami i cebulą. Posyp mąką, zasmaż. Dolej bulion i śmietanę. Gotuj razem kilka minut. Pod koniec przypraw do smaku.

3 Ziemniaki odwiń z folii, Głęboko natnij i rozchyl, ustaw na talerzach. W nacięcia włóż po porcji grzybowej potrawki. Resztę rozłóż obok ziemniaków. Udekoruj natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ziemniaki | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4-5 ziemniaków, 20 dag surowego boczku, 2 małe czerwone cebule, 2-3 gałązki tymianku, 1/3 pęczka koperku. Dressing: 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.