Reklama
  • Poniedziałek, 8 lipca 2013 (14:07)

    Ziemniaczana rozkosz w koszulce

Składniki: 6 umytych średnich ziemniaków, 6 plastrów boczku, 80 g startego cheddara, oliwa z oliwek, 125 ml kwaśnej śmietany 18%, 1 pęczek posiekanego szczypiorku

Sos serowy: 230 g kwaśnej śmietany 18%, ½ szkl. majonezu, 120 g pokruszonego sera z niebieską pleśnią, 1 łyżka świeżego soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej szalotki, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany

Reklama

Sposób przyrządzenia: Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Nakłuwamy ziemniaki i wcieramy oliwę. Pieczemy przez około 45 min, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy i studzimy. W międzyczasie smażymy boczek na patelni, aż zrobi się kruchy. Odkładamy na papierowy ręcznik, a po wystudzeniu kruszymy na kawałki.

Chłodne ziemniaki kroimy na pół. i drążymy delikatnie środek. Smarujemy wnętrze oliwą, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy przez 10 minut z każdej strony w piekarniku rozgrzanym do 230°C. Wyjmujemy i w środek ziemniaków wkładamy ser z boczkiem. Zapiekamy, aż ser zacznie się topić, ok. 5 min. Potrawę podajemy udekorowaną sosem i szczypiorkiem.

Sposób przyrządzenia sosu: W naczyniu mieszamy dokładnie śmietanę, majonez, ser, sok z cytryny i szalotkę. Uzyskaną masę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie przykrywamy i trzymamy w lodówce do czasu podania.

Przepisy zostały zaczerpnięte z książki „True Blood: Eats, Drinks, and Bites from Bon Temps” napisanej przez Alana Balla i Giannę Sobol.

Świat Seriali

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1/2 kg pieczarek, 30 dag mięsa pieczonego (wieprzowina), 1 duża cebula, 20 dag wędliny, 1 puszka groszku zielonego, 1 czerwona papryka, 1-2 łyżki przecieru pomidorowego, 2-3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.