Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Ziemniaczana rolada z szynką

Składniki: 1 mała główka białej kapusty, 10 dag boczku, 1 cebula, 20 dag szynki, 50 dag ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 25 dag mąki, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.

1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj, wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj. Odlej na sicie, osącz. Boczek pokrój w kosteczkę. Obraną cebulę poszatkuj. Pokrój drobno szynkę.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, wytop skwarki. Dodaj cebulę, przesmaż. Wsyp poszatkowaną kapustę oraz szynkę. Całość chwilę smaż razem, dopraw solą, pieprzem. Odstaw.

Reklama

3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę oraz sól i gałkę muszkatołową do smaku. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na folii aluminiowej na duży prostokąt, posmaruj farszem, zroluj.

Zawiń w folię. Piecz 40 min w 160 st. Usuń folię i dopiekaj 15 min w 200 st.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg średnich ziemniaków, cały por, 30 dag mięsa, 4 łyżki masła, sól morska, pieprz, natka pietruszki do dekoracji, olej, sos śmietanowo-czosnkowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.