Reklama
  • Czwartek, 22 maja 2008 (13:33)

    Zielone szparagi z szynką

Sposób na zielone szparagi.

Zdjęcie

Zielone szparagi z potrawką /Smacznego
Zielone szparagi z potrawką
/Smacznego

Zielone szparagi z potrawką

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 3 wiązki zielonych szparagów,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 dag szynki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka mąki,
- 400 ml bulionu,
- 15 dag śmietany,
- 1 duży pomidor,
- szczypta cukru

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę i czosnek. Mięso oprósz solą i pieprzem. Smaż porcjami na rozgrzanym oleju na silnym ogniu, wyjmij. Na tym samym tłuszczu podduś cebulę i czosnek. Oprósz mąką, zasmaż. Dodaj mięso. Podlej bulionem i śmietanką. Przykryj. Duś 10 min. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. W tym czasie szparagom poobcinaj zdrewniałe końce. Pędy włóż do posolonego wrzątku. Gotuj 10 min. Pomidor pokrój na ćwiartki. Usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Szparagi osącz. Przełóż na ogrzany półmisek. Polej przygotowaną potrawką. Posyp pomidorami. Podawaj z makaronem wstążki.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Zapiekana cukinia

    Składniki na 8 porcji: 50 dag cukinii, 1 cebula, 3-4 młode marchewki, 1/2 pora, masło, 10 dag żółtego sera, 2 jajka, 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.