Reklama
  • Piątek, 10 lipca 2015 (13:05)

    Zawijane ziemniaki z boczkiem

Składniki: 16 równych młodych ziemniaków, 8 dużych plastrów wędzonego boczku, 1 kostka bulionu warzywnego, kilka gałązek tymianku, koperku, oregano, 1 listek laurowy, 2 ząbki czosnku, 4–6 łyżek oliwy, sól, mielony czarny pierz, natka do dekoracji

1. Ziemniaki wyszoruj, zeskrob skórkę, dobrze opłucz. W garnku zagotuj wodę. Wkrusz kostkę bulionową, dodaj gałązki ziół, listek laurowy i szczyptę soli. Włóż przygotowane ziemniaki i gotuj, aż będą prawie miękkie (ok. 15 minut).

Reklama

2. Czosnek przeciśnij przez praskę wprost do oliwy. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Ziemniaki odcedź, chwilę przestudź. Posmaruj czosnkową oliwą. Posyp mielonym pieprzem i owiń boczkiem.

3.Zawijaski ułóż w żaroodpornym naczyniu Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz przez 15 minut. Gotowe danie posyp natką. Serwuj na gorąco.

Naj
Więcej na temat:Ziemniaki z boczkiem | ziemniaki | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • 2 bakłażany • cebula • 2 ząbki czosnku • pół kg mielonej wołowiny • 4 pomidory • cynamon • kminek • oregano • sól • pieprz • 3 łyżki startego sera żółtego • 3 łyżki bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.