Reklama
  • Środa, 3 września 2014 (13:00)

    Zapiekanka ziemniaczano-ziołowa

Składniki na 4 porcje: 6 gałązek trybuli, 6 gałązek natki pietruszki, pół pęczka szczypiorku, pół obranego ząbka czosnku, 1,3 kg ziemniaków, 250 ml śmietany 12 proc., 250 ml mleka, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, 5 dag żółtego sera np. gouda 2 środki (tzw. serca) sałaty rzymskiej, 10 dag pomidorków koktajlowych, 1 marchewka, 4 łyżki białego octu winnego, 1/4 łyżeczki musztardy, 3 łyżki oleju, masło do posmarowania formy.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut

1 Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki trybuli i natki pietruszki od gałązek, posiekać. Odłożyć 8 źdźbeł szczypiorku, resztę posiekać. Formę żaroodporną posmarować połówką czosnku i masłem.

2 Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miseczki. Zalać je śmietaną i mlekiem. Dodać posiekaną trybulę, szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wymieszać. Przełożyć do formy. Żółty ser zetrzeć, posypać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut.

3 Serca sałat rzymskich opłukać, listki dobrze osuszyć, ewentualnie porwać na kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Połowę odłożonego szczypiorku posiekać i dodać do marchewki. Ocet utrzeć z musztardą, pieprzem, i solą. Cienkim strumieniem dolać olej. Ubić trzepaczką sos.

Marchewkę wymieszać z liśćmi sałaty i przygotowanym sosem tuż przed podaniem. Serwować jako dodatek do zapiekanki ziemniaczanej. Danie udekorować odłożonymi źdźbłami szczypiorku.

Życie na gorąco
Więcej na temat:zapiekanka | ziemniaki | zapiekanki | ZIO

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg różnokolorowej marchewki, 25 dag piersi kurczaka, 1-2 ząbki czosnku, olej, 15 dag groszku cukrowego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka miodu, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.