Reklama
  • Wtorek, 18 sierpnia 2009 (13:11)

    Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa - w 2 godziny

Z kuchni wegetariańskiej.

Zdjęcie

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa /Smacznego
Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa
/Smacznego

Składniki:

- 40 dag mrożonego szpinaku,
- 1 kg ziemniaków,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 10 dag żółtego sera,
- 4 łyżki masła,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtka i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,dokładnie wymieszać. Szpinak rozmrozić i odsączyć. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak i po chwili smażenia zalać śmietaną, dusić ok. 5 min. Do natłuszczonej formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch, położyć szpinak, na szpinaku położyć paski żółtego sera. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 6 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 główki młodej kapusty, 4 większe młode marchewki (z natką), 4 cienkie (chude) plasterki boczku, 15 dag żółtego sera do zapiekanek (np. gouda), 1 szkl. bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.