Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

Składniki: 60 dag ziemniaków, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, olej, 20 dag świeżego szpinaku (np. baby), 2 jajka, 150 ml mleka, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag startego żółtego sera, 3 łyżki nasion sezamu, sól, pieprz, szczypta mielonej słodkiej papryki.

1. Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, przestudź, obierz i pokrój w plastry.

2. Obraną cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj oczyszczone liście szpinaku, krótko podduś. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.

Reklama

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na przemian układaj plastry ziemniaków oraz farsz szpinakowy. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.

4. Jajka rozkłóć w misce razem z mlekiem i śmietaną. Zalej składniki zapiekanki. Starty żółty ser wymieszaj z sezamem. Posyp wierzch dania.

5. Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut w temp. 180 st. Gotowe danie możesz udekorować świeżymi ziołami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg średnich ziemniaków, cały por, 30 dag mięsa, 4 łyżki masła, sól morska, pieprz, natka pietruszki do dekoracji, olej, sos śmietanowo-czosnkowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.