Reklama
  • Czwartek, 23 lutego 2012 (00:08)

    Zapiekanka ziemniaczano-jabłkowa

Oryginalny przepis.

Zdjęcie

Zapiekanka ziemniaczano-jabłkowa /Smacznego
Zapiekanka ziemniaczano-jabłkowa
/Smacznego

Składniki:


  • 0,5 kg. ziemniaków
  • 0,5 kg. jabłek
  • 1 cebula
  • 10 dag żółtego sera
  • 200 ml. śmietany
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:


Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać w nim warstwami: ziemniaki, jabłka i cebulę, kończąc ziemniakami. Zapiekankę polać doprawioną śmietaną i posypać serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 50 min.
Czas przygotowania 1 h. 20 min.
Przepis na 6 osób.


Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 dynia hokkaido (ok. 1,5 kg), 1 duży albo 2 mniejsze pory (biała część), 1 łyżeczka suszonych płatków chili, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz mielony, 2 dymki, 4 gałązki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.