Reklama
  • Poniedziałek, 7 grudnia 2015 (14:00)

    Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

Składniki na 4 porcje: • pół kg ziemniaków • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 20 dag mrożonego groszku • 3 marchewki • 4 jajka • 2 łyżki naturalnego masła • pół łyżeczki mielonego kminku • sól • pieprz • natka pietruszki.

1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Po odlaniu rozgnieć kilkakrotnie przy pomocy tłuczka razem ze śmietaną, kminkiem i łyżką masła.

Reklama

2. Ugotowane w drugim garnku marchewki pokrój na ukośne plastry, a groszek odsącz i połącz z pozostałym masłem.

3. Masę ziemniaczaną włóż do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką.

4. Formę tortową wysmaruj masłem, wyciśnij do niej ze szprycy cztery ziemniaczane gniazdka. W środek każdego wbij sparzone wcześniej jajko i posyp je solą oraz pieprzem. Dookoła ułóż ugotowane wcześniej warzywa.

5. Włóż potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz do czasu, aż jajka się zetną. Gotowe danie posyp natką.

Czas: 60 min. 1 porcja = 360 kcal

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 6 okrągłych cukinii, pół szklanki kaszy kuskus, kawałek selera, 2 marchewki, sól, 2 ząbki czosnku, oliwa, pieprz, cebula l natka pietruszki, puszka tuńczyka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.