Reklama
  • Środa, 8 lutego (14:05)

    Zapiekanka z kapustą

Składniki dla 4 osób: główka kapusty • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego • 10 dag boczku wędzonego • jajko • cebula kilka łyżek tartej bułki • olej • sól • pieprz

Reklama

1. Z kapusty wytnij głąb, oddziel od siebie liście, włóż na minutę do gotującej się wody. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju.

2. Mięso połącz z cebulą, jajkiem, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż kilka liści kapusty, porcje mięsa, znów liście kapusty. Całość wyrównaj i delikatnie przyciśnij.

4. Ułóż kolejne warstwy, na górze rozłóż plastry boczku. Piecz przez godzinę, najpierw pod przykryciem, pod koniec odsłoń naczynie, by lekko przypiec boczek.

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 4 pory, 8 plasterków szynki, 50 g masła czosnkowego lub ziołowego, 100 g tartego sera mozzarella, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.