Reklama
  • Środa, 8 lutego (14:05)

    Zapiekanka z kalafiorem i marchewką

Składniki dla 4 osób: kalafior • 30 dag mięsa mielonego • 15 dag makaronu penne • 2 marchewki • cebula • 20 dag dyni • łyżeczka masła • szczypta gałki muszkatołowej • 4 łyżki śmietany • jajko • 10 dag żółtego sera • olej • sól • pieprz

1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj mięso, sól i pieprz, smaż 20 minut. Dynię pokrój w kostkę. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Białko ubij ze szczyptą soli, dodaj żółtko, śmietanę, starty ser i startą gałkę muszkatołową. Ubijaj chwilę. Kalafior podziel na różyczki, marchewkę obierz i pokrój. Warzywa gotuj 10 minut na parze.

2. Naczynie posmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. W naczyniu układaj makaron, dynię, kalafior, marchewkę, mięso. Całość polej sosem, zapiekaj przez 30 minut. Przed podaniem udekoruj zieleniną.

Reklama

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.