Reklama
  • Środa, 8 lutego 2017 (14:05)

    Zapiekanka z kalafiorem i marchewką

Składniki dla 4 osób: kalafior • 30 dag mięsa mielonego • 15 dag makaronu penne • 2 marchewki • cebula • 20 dag dyni • łyżeczka masła • szczypta gałki muszkatołowej • 4 łyżki śmietany • jajko • 10 dag żółtego sera • olej • sól • pieprz

1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj mięso, sól i pieprz, smaż 20 minut. Dynię pokrój w kostkę. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Białko ubij ze szczyptą soli, dodaj żółtko, śmietanę, starty ser i startą gałkę muszkatołową. Ubijaj chwilę. Kalafior podziel na różyczki, marchewkę obierz i pokrój. Warzywa gotuj 10 minut na parze.

2. Naczynie posmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. W naczyniu układaj makaron, dynię, kalafior, marchewkę, mięso. Całość polej sosem, zapiekaj przez 30 minut. Przed podaniem udekoruj zieleniną.

Reklama

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.