Reklama
  • Wtorek, 25 sierpnia 2015 (14:00)

    Zapiekanka wegetariańska z cukinią i ziemniakami

Składniki na 4-5 porcji: 3-4 średnie cukinie, 5 ugotowanych ziemniaków, 50 dag pieczarek, 2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 2 strąki papryki, 4 średnie marchewki, 7 łyżek masła, 5 łyżek mąki, 500 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka oleju, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki pokrój w kostkę. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Papryki pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cukinie umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

Reklama

2. Cebulę zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj pieczarki, duś 7-10 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż do miski, dodaj ziemniaki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć marchewkę i paprykę, duś je, aż warzywa zmiękną.

3. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku roztop pozostałe masło i stopniowo dodawaj mąkę mieszając trzepaczką. Następnie powoli wlewaj mleko i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

4. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie ułóż plastry cukinii, posmaruj beszamelem. Na nich rozłóż ziemniaki z pieczarkami. Przykryj je plastrami cukinii, posmaruj odrobiną beszamelu i rozłóż przesmażoną marchewkę z papryką.

Na wierzchu ułóż pozostałe plastry cukinii i polej pozostałym sosem beszamelowym. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 440 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:zapiekanka | z | cukinie | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Kotleciki: 2 brokuły • 2 łyżki mąki • olej Tempura: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej • 1/2 szklanki mąki pszennej • zimna woda gazowana Sos: serek śmietankowy z ziołami •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.