Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (11:05)

    Zapiekanka warzywna

Składniki na 4-6 porcji: 8 ziemniaków średniej wielkości, 1 duża cukinia, po 1 papryce czerwonej i żółtej, 20 dag drobnych pieczarek, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 kulka mozzarelli (starta), 2 łyżki śmietany 18 proc., po 1 łyżce oliwy i masła, sól, pieprz, tymianek.

Reklama

1 Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować).

2 Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać umyte, przekrojone na pół pieczarki, poddusić, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, zabielić śmietaną.

3 Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę, umytą cukinię pokroić w krążki.

4 W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:zapiekanka | papryki | ziemniaki | cebula | zapiekanki

Zobacz również

  • Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł Skład na 4 porcje: ● 2 duże lub 4 średniej wielkości cebule ● 110 g mąki pszennej ● 4–6 łyżek bułki tartej ● 1–2 ząbki czosnku ● 1 l oleju do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.