Reklama
  • Piątek, 12 marca 2010 (12:55)

    Zapiekanka porowo-ziemniaczana z serem

Prosty i smaczny obiad.

Zdjęcie

Zapiekanka porowo-ziemniaczana /Smacznego
Zapiekanka porowo-ziemniaczana
/Smacznego


Składniki:

Reklama

- 1 kg ziemniaków,
- 1 duży por,
- 0,5 kg kiełbasy,
- 0,5 litra mleka,
- 2 łyżki tartego sera,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- mąka i masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i blanszować w osolonym wrzątku ok. 10 min. Zagotować mleko i zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Doprawić, na koniec dodać tarty ser (nie doprowadzać do wrzenia). Formę do zapiekania wysmarować masłem oprószyć mąką. Ziemniaki wymieszać z sosem, wyłożyć do wysmarowanej formy. Na ziemniakach ułożyć pokrojone w plasterki pory i kiełbasę. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 30 min.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 średnia dynia (ok. 1,3 kg) • 6 łyżek oliwy z oliwek • 4 laski cynamonu • 4 łyżki syropu klonowego • 3 ząbki czosnku • 20 liści szałwii • 5 liści laurowych • sól, czarny pieprz • 150 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.