Reklama
  • Wtorek, 22 września 2015 (11:05)

    Zapiekanka pomidorowa z ziemniakami i bobem

Składniki na 4 porcje: 80 dag pomidorów (obranych ze skórki), 80 dag ziemniaków (obranych), 20 dag bobu, 20 dag groszku zielonego, 4 jajka, 15 dag śmietany 12 proc., 5 dag pikantnego sera żółtego, masło do wysmarowania patelni, sól, pieprz.

1 Bób i groszek gotuję w po- solonej wodzie, odcedzam. Ziemniaki gotuję, uważając, by się nie rozgotowały. Odcedzam je, kroję w plastry i układam w patelni wysmarowanej masłem (takiej, którą można włożyć do piekarnika). Posypuję solą. Następnie układam na nich, dość blisko siebie, pokrojone w plastry pomidory.

Reklama

2 Jajka wbijam do miski, roztrzepuję je trzepaczką, dodaję śmietanę, sól (około 1/2 łyżeczki), pieprz i ponownie roztrzepuję. Na samym końcu dodaję do jajek żółty starty na tarce o grubych oczkach. Mieszam dokładnie. Przygotowany tak sos wylewam na pomidory.

3 Patelnię wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piekę 25 min z włączonym termoobiegiem. Po tym czasie posypuję danie bobem i groszkiem. Piekę jeszcze 10 min, ale już bez termoobiegu.

Porcja zawiera ok. 420 kcal

Porcja kosztuje ok. 4,40 zł

Przygotowanie: ok. 70 min

Agata Brzana z Iwonicza

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:zapiekanka | jaja | agata | z | bób

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 średnie bakłażany, 2 czerwone papryki,1 duża mozzarella,1 dag orzeszków pinii, 1/2 pęczka bazylii , ocet balsamiczny, oliwa, sól, pieprz świeżo mielony, chili więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.