Reklama
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (10:05)

    Zapiekanka po bolońsku z brukselką

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 60 dag brukselki, 1 cebula, 2-3 łodygi selera naciowego, 1 por, 1 łyżka oleju, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 50 dag pomidorów z puszki (w kawałkach), 150 ml mleka, 5 dag masła, 10 dag startego żółtego sera, sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, tłuszcz do posmarowania formy.

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Brukselki oczyść, ponacinaj u nasady, opłucz. Gotuj 10–15 w posolonym wrzątku. Miękką brukselkę odcedź, osącz. Cebulę obierz. Seler i por oczyść, opłucz, osusz, pokrój w drobną kosteczkę.

2. Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso mielone, smaż przez 10 minut. Często mieszaj, by masa nie przywierała do dna patelni. W połowie smażenia dołóż pokrojone wcześniej warzywa. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Następnie mięso z warzywami wymieszaj z koncentratem pomidorowym i smaż jeszcze 2 minuty. Dołóż pomidory z puszki, doprowadź całość do wrzenia.

Reklama

3. Ziemniaki odcedź, wymieszaj z mlekiem i masłem, utrzyj na gładkie piure. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na spodzie formy posmarowanej tłuszczem rozsmaruj piure, przykryj mięsnym sosem i brukselkami. Posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 200 st. Piecz 20–30 minut.

Przygotowanie 1 godzina i 20 minut. 1 porcja ok. 710 kcal.

Zamiast piure ziemniaczanego możesz dodać gruby makaron z poprzedniego obiadu. Danie będzie smakowało równie dobrze, a przygotujesz je znacznie szybciej!

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże cukinie, oliwa, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 cytryna, 2-3 ząbki czosnku, 5 dag orzeszków ziemnych, 3 dag parmezanu, kilka listków rukoli lub natki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.