Reklama
  • Środa, 2 stycznia 2013 (12:52)

    Zapiekanka góralska z ziemniaków

Składniki (8 porcji): 6 ziemniaków, 6 dużych pieczarek, 3 kolorowe papryki, 20 dag żółtego sera, 15 dag kiełbasy, 15 dag boczku, 3 łyżki oleju, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz, papryka w proszku.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Kiedy przestygną obierz i pokrój w plasterki.

Reklama

Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na złoto na rozgrzanym oleju.

Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w słupki. Natkę pietruszki posiekaj, a ser zetrzyj na tarce. Wymieszaj je.

Kiełbasę i boczek pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. W posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, na nich usmażone pieczarki, kiełbasę i boczek, posyp serem z natką, a na koniec połóż słupki z papryki.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. i piecz 20 minut bez przykrycia, żeby zapiekanka się zarumieniła.

Czas przygotowania: 50 minut 360 kcal/1 porcja.

Koszt: do 23 zł

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.