-
Wtorek, 31 maja 2011 (15:18)
Zapiekane ziemniaczki
Klasyczny przepis na ziemniaczki z patelni.
Składniki na 4 porcje
: - 1 kg ziemniaków,- 150 g wędzonego boczku,
- 3 cebule,
- po pół pęczka zielonej pietruszki i cebulki,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 500 g twarożku
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wymyć, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, zdjąć z patelni. Cebule pokroić w krążki. Ziemniaki odcedzić, obrać pokroić w plasterki. Cebulkę i pietruszkę pokroić. Do tłuszczu wytopionego z boczku ew. dodać olej. Ziemniaki smażyć 5-6 minut. Dodać cebulę i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać boczek. Ziemniaczki posolić i popieprzyć. Twarożek wymieszać z pietruszką i zieloną cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki dekorować zieloną pietruszką, podawać z twarożkiem. Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej
Twój komentarz może być pierwszy