Reklama
  • Wtorek, 14 lipca 2009 (18:14)

    Zapiekane ogórki z ziemniakami i szynką - w 1,5 godziny

Oryginalna zapiekanka.

Zdjęcie

Zapiekane ogórki z ziemniakami i szynką /Smacznego
Zapiekane ogórki z ziemniakami i szynką
/Smacznego

Składniki:

- 30 dag ogórków sałatkowych,
- 30 dag ziemniaków,
- 1,5 szklanki wywaru mięsnego,
- 1 niepełna szklanka śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz,
- 10 dag startego żółtego sera,
- gałka muszkatołowa,
- 20 dag plastrów wędzonej szynki

Reklama

Przygotowanie:

Ogórki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki, ugotować na półtwardo w wywarze, wyjąć. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wymieszać z gotującym się wywarem i serem, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą. Wysmarowane tłuszczem naczynie wyłożyć częścią szynki, wlać sos, przełożyć ziemniaki i ogórki, ułożyć na wierzchu resztę szynki. Zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 30 min. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Czas przygotowania 1 h 30 min.. Przepis na 6 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag filetów z piersi kurczaka, 1 bulwa fenkuła, 1/2 łyżeczki oleju, sól, pieprz, 5 łyżek bulionu drobiowego, 2-3 łyżki soku z limonki, 2 plasterki limonki, ziarenka czerwonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.