Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Zapiekane łódeczki ziemniaczane

Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, pieprz, 20 dag mrożonego szpinaku, 20 dag piersi kurczaka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 250 ml śmietany, musztarda, 1 pęczek dymki, papryka, 10 dag żółtego sera.

Reklama

1. Starannie wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj w mundurkach około 15 minut. Odlej, ostudź. Przekrój ziemniaki na połówki, wydrąż część miąższu, tworząc łódeczki.

2. Szpinak rozmroź, liście lekko posiekaj. Opłucz i osusz pierś kurczaka. Mięso pokrój na małe kawałki. Wymieszaj w misce ze szpinakiem. Wbij jajko. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do składników w misce razem z gęstą kwaśną śmietaną oraz 1-2 łyżkami musztardy.

3. Dodaj oczyszczoną i posiekaną dymkę oraz rozdrobniony miąższ ziemniaków. Wymieszaj całość, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz nałóż do ziemniaczanych łódeczek.

Ułóż na blasze. Posyp startym serem oraz mieloną słodką papryką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Zapiekaj około 25 minut.

Świat kobiety
Więcej na temat:łódeczki ziemniaczane

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 30 dag ugotowanej brązowej soczewicy, 1 filet z piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, 3-4 kawałki marynowanej papryki, 1/3 pęczka kolendry, 1 łyżka oleju; sos: 2 łyżki oliwy, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.