Reklama
  • Czwartek, 10 marca (15:00)

    Zapiekane łódeczki z cukinii

Składniki na 8 porcji: 4 cukinie, 1 żółta papryka, 1 czerwona papryka, 1 cebula,1/2 szklanki oliwek faszerowanych papryką, 20 dag ryżu, 1 łyżka masła, 650 ml bulionu, 15 dag utartego parmezanu, 100 ml wytrawnego białego wina, gałązki natki pietruszki, sól, pieprz, mix włoskich ziół

1. Warzywa umyć. Cebulę obrać z łupin, posiekać, podsmażyć na maśle. Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, miąższ posiekać. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w kostkę.

Reklama

2. Warzywa dodać do bulionu, poddusić, dodać przyprawy i zioła oraz ryż, dusić pod przykryciem ok. 20 minut, podlać winem, dusić kolejne 10 minut, odstawić do wystygnięcia. Oliwki przekroić wzdłuż.

3. Łódeczki cukinii wypełnić farszem, obsypać połówkami oliwek i parmezanem. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Nasza rada

Do farszu możesz dodać czosnek (to zaostrzy smak), pomidory albo mieloną wieprzowinę. Pamiętaj tylko, aby ją dobrze doprawić.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 długie świeże ogórki, 50 dag brukselki (może być mrożona), 2 kwaśne jabłka, 10 dag startego twardego żółtego sera, 3/4 szklanki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, kilka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.