Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Zapiekane kalarepki

Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy.

1 Umyte kalarepki obierz, obgotuj w osolonym wrzątku (10-15 minut). Wyjmij, pokrój w plasterki. Pomidory opłucz i osusz. Również pokrój w plasterki. Jajka rozkłóć w miseczce, połącz ze śmietaną.

2 Koperek opłucz, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce. Połowę koperku wsyp do sosu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Układaj warstwy kalarepki i pomidorów. Polej sosem. Posyp serem. Zapiekaj 20 min w 180 st. Ozdób resztą koperku.

Reklama

6 porcji ; czas ok. 25 min; porcja – 250 kcal, cena 3 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.