Reklama
  • Środa, 20 stycznia (15:05)

    Zapiekana w sosie Mornay

Składniki na 4 porcje: 4 cykorie, 1 łyżka cukru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 4 dag + 1 łyżka masła, 2 dag mąki pszennej, 200 ml mleka, 10 dag śmietanki 18 proc., ½ szklanki drobno startego żółtego sera, np. gouda lub morski, 3 łyżki drobno startego sera parmezan, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 plastry szynki, kapary, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Cykorie opłucz pod bieżącą wodą. Wykrój z nich biały głąb tak głęboko jak się da. W garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz płomień, włóż cykorie i gotuj ok. 3 min. Schłodź je pod strumieniem zimnej wody i osusz. Szynkę pokrój w paski.

2. W rondelku z grubym dnem rozpuść 4 dag masła i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając całość trzepaczką, by nie było grudek. Następnie wlej mleko i nie przestając mieszać gotuj, aż całość zgęstnieje i osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Dodaj śmietankę, oba sery i mieszaj, aż sery się rozpuszczą i krem stanie się gładki. Zdejmij z ognia. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim cykorie i polej przygotowanym sosem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C. Przełóż na talerze, posyp szynką i kaparami. Podawaj jako samodzielne danie lub z ziemniakami czy frytkami.

Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 250 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.