Reklama
  • Środa, 5 maja 2010 (17:05)

    Zapiekana kapusta - w 20 minut

Przysmak z mikrofalówki.

Zdjęcie

Zapiekana kapusta /Smacznego
Zapiekana kapusta
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- główka kapusty (ok 500g.),
- sól,
- 200 g. pieczarek,
- 100 g polędwicy łososiowej,
- 2 opakowania twarożku z pieprzem (ok 150 g.),
- 200 g śmietany,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- pieprz,
- pęczek szczypiorku,
- pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Oderwać zewnętrzne liście z kapusty. Główkę kapusty przeciąć na cztery części, ściąć głąb. Kapustę włożyć do naczynia przeznaczonego do gotowania w mikrofalówce, dodać 4 łyżki wody. Doprawić solą. Nakryć wilgotnym pergaminem. Gotować 4 minuty (moc: 600 watt). W tym czasie umyć pieczarki i pokroić na ćwiartki. Dodać do kapusty i wstawić do mikrofalówki na kolejne 3 minuty. Na sos: Polędwicę łososiową pokroić w kostkę. Zmieszać z twarożkiem, śmietaną, jajkiem, żółtkami. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na kapustę. Wstawić do mikrofalówki jeszcze jeszcze na 6 minut, gotowac pod przykryciem. Szczypiorek i pietruszkę umyć i drobno posiekać. Posypać po ugotowaniu.

Reklama

Czas przygotowania 20 minut
Jedna porcja zawiera 2260 kJ/540 kcal

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg średnich ziemniaków, cały por, 30 dag mięsa, 4 łyżki masła, sól morska, pieprz, natka pietruszki do dekoracji, olej, sos śmietanowo-czosnkowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.