Reklama
  • Poniedziałek, 30 czerwca 2014 (13:05)

    Zapiekana kalarepka

Składniki na 2-3 porcje: 2-3 średnie kalarepki, 2-3 średnie pomidory, 100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, 250 ml mleka, 1 jajko, 5 dag startego sera żółtego np. gouda, 1-2 łyżki masła, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie:

Reklama

1. Kalarepki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz, obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Pomidory lekko natnij nożem na krzyż z dwóch przeciwległych stron. Włóż je do naczynia z wrzątkiem na 5-10 sekund i natychmiast przelej zimną wodą. Zdejmij z nich skórkę, pokrój w plastry.

2. Do miseczki wbij jajko, roztrzep. Wlej śmietanę lub jogurt oraz mleko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Naprzemiennie ułóż plasterki kalarepki oraz pomidora. Zalej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180° C. Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub jako dodatek do mięsa.

Rada: Kalarepa jest kuzynką kapusty i brokułów. To warzywo bardzo wartościowe, o dużej zawartości witamin, potasu, wapnia, magnezu, fosforu oraz sodu.

Jest żółciopędna i wspomaga pracę wątroby, więc jak najczęściej powinni po nią sięgać chorzy na kamicę żółciową. Ponieważ kalarepa zawiera szczawiany, nie zaleca się jej osobom z kamicą nerkową.

Przygotowanie: 45 min Porcja: 350 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:rada

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 30 dag ugotowanej brązowej soczewicy, 1 filet z piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, 3-4 kawałki marynowanej papryki, 1/3 pęczka kolendry, 1 łyżka oleju; sos: 2 łyżki oliwy, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.