Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (08:05)

    Wyśmienite placki dyniowe

Składniki na ok. 15 sztuk: 75 dag ziemniaków, 60 dag dyni (bez pestek i skóry), 2 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 ząbki czosnku, ½ pęczka natki pietruszki, 8 dag startego sera żółtego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta zmielonej kolendry lub kuminu, 15 dag kwaśnej śmietany 18 proc., 15 dag gęstego jogurtu naturalnego, np. typu greckiego, 1 mała cytryna, 3 dag pestek dyni, olej do smażenia, sól l pieprz

Przygotowanie:

1. Pestki dyni upraż na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy przestygną, posiekaj. Z cytryny wyciśnij sok. Do miski włóż śmietanę, dodaj jogurt, sok z cytryny oraz posiekane pestki dyni, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki.

Reklama

2. Natkę umyj, osusz, drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dynię również zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż do miski, dodaj ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, kumin lub kolendrę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoto. Gorące placki układaj na papierowych ręcznikach, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z dipem śmietanowo-cytrynowym.

Przygotowanie: 50 minut. Sztuka: 160 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 7 dag cukru, puszka pomidorów w zalewie, 2 ostre papryczki, 2 łyżki octu, 1 kalafior, 15 dag żółtego sera, 2 jajka, bułka tarta, sól, kolorowy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.