Reklama
  • Wtorek, 11 lutego 2014 (12:05)

    Włoska zapiekanka warzywna

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków,1 kg szpinaku, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki oleju, 100 ml bulionu warzywnego z kostki, sól, pieprz, 60 dag pomidorów, 6 dag sera mozzarella, kilka listków bazylii, tłuszcz do formy kolorowy mielony pieprz

Reklama

Przygotowanie: Ziemniaki dobrze wyszorować, gotować w mundurkach w posolonej wodzie około 20 minut. Odcedzić i przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać z łupinek. Gdy ziemniaki całkiem wystygną, pokroić je w plasterki.

Szpinak opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać lub zmiażdżyć z solą. Czosnek z cebulą zeszklić na rozgrzanym oleju. Dołożyć szpinak. Podlać bulionem i dusić kilka minut. Pod koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na sitko i dobrze osączyć.

Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem. Na spodzie ułożyć plastry ziemniaków. Na nich szpinak oraz pomidory z mozzarellą. Każdą warstwę lekko oprószyć solą i pieprzem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 25-30°C. Piec 25-30 minut. Zapiekankę serwować udekorowaną listkami bazylii oraz posypaną kolorowym pieprzem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:szpinak | szpinak | ziemniaki | zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych szparagów, 10 dag parmezanu, 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 1 papryczka chili, 1/2 cytryny, sól morska, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.