Reklama
  • Czwartek, 7 listopada 2013 (14:00)

    Właściwości cykorii

Najzdrowsza jest surowa. Warto ją jeść zwłaszcza jesienią, bo zawiera witaminy A oraz C i wspomaga organizm w walce z infekcjami. I jest niskokaloryczna.

Anglicy gotują z niej popularną zupę, a Francuzi często zapiekają jej kolby pod beszamelem lub duszą ją na maśle. U nas występuje najczęściej jako składnik sałatek.

Reklama

Łódeczki z liści cykorii wykorzystuje się do podania fantazyjnych przystawek. Wypełnij je np. słodkim, skarmelizowanym burakiem. Najpierw upiecz go w całości, potem pokrój w paseczki i wrzuć na patelnię. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z pomarańczy. Gdy cukier na burakach się skarmelizuje, można nim napełniać cukiniowe łódeczki.

Cukinię można wrzucić w całości do osolonej wody i gotować 10 minut. Odcedzamy ją, kroimy na ćwiartki i kładziemy na patelnię z odrobiną masła, octem balsamicznym i cukrem. Przewracamy tak długo, by się skarmelizowała z każdej strony. Jemy prosto z patelni. Inny patent to wymieszane gorgonzola i serek mascarpone, a na wierzchu pokrojone mandarynki i orzechy. Łódeczki cykorii można też wypełnić pokrojoną szynką i plastrami mozzarelli. Skrapiamy je oliwą i pieczemy 25 minut, aż ser się zarumieni, a cykoria będzie szklista.

Klasyk kuchni francuskiej to pokrojona cykoria duszona na maśle jako dodatek do białego mięsa lub smażonej ryby. Przyrządza się ją pod przykryciem, z małą ilością tłuszczu i podlewa odrobiną białego wina. Przyprawiamy ją solą, pieprzem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Po 15 minutach duszenia cykoria nie powinna być gorzka. Smacznego!

Z serami lub mięsem

Nie bój się łączyć na talerzu kilku rodzajów cykorii i dodawać do nich ostrych serów pleśniowych typu blue lub dojrzały cheddar. Ale uwaga: cykoria nie może mieć zielonych końców, bo wtedy będzie gorzka. Do tego typu sałatek pasują: wysmażony boczek, zrumieniona wędzonka lub świeży wołowy stek prosto z patelni. Wielbiciele wołowiny i krwistych steków mogą podać mięso na podkładzie z cykorii. Kroimy ją w paseczki i mieszamy z rozgniecionymi koreczkami anchois z musztardą, oliwą i natką. mieszance kładziemy świeżo wypieczony stek, a na mim plastry zeszklonej, czerwonej cebuli. Podajemy z bagietką lub pieczonym ziemniakiem.

Na żywo
Więcej na temat:Nie | klasyk | francuzi | anglicy | cykoria

Zobacz również

  • Składniki: ● 250 g pieczarek ● papryka żółta ● cukinia ● główka czosnku ● 2 pomidory ● oliwa ● suszony tymianek ● sól ● pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.