Reklama
  • Piątek, 11 maja 2012

    Wiosenny twarożek z zapiekanymi ziemniakami - w 50 minut

Lekko i wiosennie.

Zdjęcie

Wiosenny twarożek z zapiekanymi ziemniakami w sezamie /Smacznego
Wiosenny twarożek z zapiekanymi ziemniakami w sezamie
/Smacznego

  Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki sezamu
  • 1 szalotka
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2-3 łodyżki koperku
  • 500 g twarożku
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej
  • 3 łyżki oleju lnianego
 Przygotowanie:

Reklama

 Ziemniaki dokładnie wymyć i jeszcze wilgotne umieścić w misce. Doprawić solą, pieprzem, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i sezam. Wszystko dobrze wymieszać i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-40 minut.

 Szalotkę obrać i drobno pokroić. Zioła posiekać. Twarożek wymieszać z wodą, doprawić solą i pieprzem. Dodać 1-2 łyżki oleju lnianego, szalotkę i zioła. Gotowe ziemniaki nakładać na talerze z odrobiną twarożku. Pozostały twarożek podawać osobno. Można go skropić odrobiną oleju lnianego.

 

 


Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal


Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 5 słoików (po ok. 250 ml): po 3 żółte i czerwone papryki (w sumie ok. 1,2 kg), 4 zielone papryki, 14 gałązek tymianku, 2 cebule, 8-10 małych ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy, 1 i 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.