Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca 2016 (13:00)

    Wiosenne faszerowane ziemniaczki

Składniki: 6 podłużnych ziemniaków, po 1 łyżce masła i śmietany 18 proc. , 1/2 pęczka szczypiorku, 2-3 gałązki majeranku, 2 gałązki świeżej natki, sól, pieprz.

1. Ziemniaki (najlepiej podobnej wielkości) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości (15-20 minut).

2. Ugotowane ziemniaki odlej, lekko przestudź. Zetnij wierzchy, wydrąż ostrożnie część miąższu, pozostawiając łódeczki do napełnienia. Wydrążony miąższ przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Wymieszaj z masłem oraz śmietaną.

Reklama

3. Szczypiorek, maje ranek i natkę opłucz, os usz. Kilka łodyżek szczypiorku odłóż, resztę ziół poszatkuj. Dodaj do masy ziemniaczanej, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do szprycy, wyciskaj do łódeczek ozdobne kleksy. Udekoruj szczypiorkiem.

Czas ok. 35 min; porcja – 130 kcal, cena 80 gr

Świat kobiety
Więcej na temat:wiosenne

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 10 dag ryżu do risotto, 30 dag buraków, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego), 500 ml bulionu jarzynowego, 4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.