Reklama
  • Środa, 30 stycznia 2013 (14:42)

    Warzywny przekładaniec

Składniki: ziemniaki, bakłażan, cukinia, pomidory, rozmaryn.




Znakomita zapiekanka na kolację. Zrobimy ją szybko, gdy z obiadu zostało kilka ugotowanych ziemniaków. Umytego bakłażana tniemy w grube plastry, solimy, odstawiamy na chwilę, aż puści sok.

Podobnie kroimy umytą cukinię, 2-3 pomidory (warto je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki) oraz 20 dag żółtego sera. W natłuszczonej oliwą formie do zapiekania układamy rzędami plastry cukinii, bakłażana, pomidorów, sera i ziemniaków.

Reklama

Zmiażdżone 2 ząbki czosnku ucieramy ze szczyptą soli i 4 łyżkami oliwy, dodajemy pieprz i rozmaryn. Polewamy warzywa. Zapiekamy ok. 15 minut w 200°C.

Zobacz również

  • Składniki: pęczek białych szparagów, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, 10 dag sera pleśniowego typu Lazur, 10 dag boczku wędzonego, 2 łyżeczki soli, łyżka masła, 3 łyżki mleka. Przygotowanie: więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.