Reklama
  • Piątek, 12 lutego (08:05)

    Warzywny placek

Podstawowe składniki: 75 dag ziemniaków, po niedużym strąku czerwonej i zielonej papryki. Dodatki i przyprawy: 2 łyżki masła, ok. 1/2 szklanki mleka, 2 duże jajka,sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mozzarella na wierzch, olej do smażenia

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Reklama

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Zdjęcie

/123/RF PICSEL
/123/RF PICSEL

Przygotowanie ok. 55 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji ok. 1,30 zł • Przepis dla 4-6 osób

1. Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Papryki umyj, oczyść i pokrój w grubsze paski. Podsmaż je krótko na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na dużym ogniu.

2. Do ziemniaczanego purée dodaj mleko, żółtka i przestudzone roztopione masło. Zmiksuj wszystko do połączenia składników. Następnie wymieszaj z podsmażoną papryką. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wmieszaj delikatnie ubite na sztywno białka ze szczyptą soli.

3. Wyłóż masę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, delikatnie wyrównaj wierzch. Zapiekaj w temperaturze 180°C, aż wierzch przybierze ciemnozłocisty kolor. Na 15 minut przed końcem pieczenia posyp powierzchnię pokruszoną mozzarellą.

Więcej na temat:na | przepis | koszt | placek | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: po 1 czerwonej i żółtej papryce, 70 dag twardych pomidorów, 2 cebule, 2 cukinie, 1 mały bakłażan, 4 ząbki czosnku,150 ml bulionu warzywnego, oliwa extra virgin, 5 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.