Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Warzywne spaghetti

Składniki: 1/2 paczki spaghetti, 1 mała cukinia, 1/2 puszki kukurydzy, 1 puszka pomidorów z zalewą, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, cukier, sól, pieprz, zioła

1. Spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, nie przepłukuj zimną wodą. Trzymaj makaron w cieple.

2. Cukinię wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, odetnij zgrubiałe końcówki. Pokrój warzywo w plasterki, a następnie w paseczki. Możesz też zetrzeć cukinię na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Reklama

3. Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory rozdrobnij. Czosnek obierz i posiekaj. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Wrzuć czosnek, a po chwili dodaj cukinię. Przesmaż razem. Dodaj pomidory i kukurydzę. Duś sos kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

4. Makaron wrzuć do sosu, starannie wymieszaj. Rozłóż na talerze. Udekoruj ziołami.

Czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 2,20 zł.

Jeśli chcesz wzbogacić dietę malucha różnymi warzywami, sos do spaghetti doskonale się do tego nadaje. Oprócz cukini, możesz do niego dodać pieczoną paprykę i bakłażana. A gdy dziecko nie lubi warzyw? Zmiksuj je!

Świat kobiety
Więcej na temat:spaghetti

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 8 średniej wielkości ziemniaków ● 8 plasterków boczku ● po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku ● 150 g śmietankowego serka twarogowego ● 4 łyżki jogurtu ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.