Reklama
  • Poniedziałek, 30 czerwca 2014 (12:05)

    Warzywne kotleciki

Składniki na 3-4 porcje: 25 dag kalafiora, 25 dag brokułów, 1 średnia marchewka, 1 mała cebula, 10 dag sera feta, 12-15 czubatych łyżek bułki tartej, 1 płaska łyżka kaszy manny, 1 średnie jajko, ¼ pęczka koperku, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka cukru, 4 łyżki mleka, sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kalafior oraz brokuł umyj, podziel na różyczki. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w talarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Koperek umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno posiekaj.

Reklama

2. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, mleko i gdy zacznie wrzeć, włóż różyczki kalafiora (dzięki dodatkowi mleka kalafior zachowa biel oraz łagodny smak). Gotuj ok. 15 minut, odcedź i ostudź. W drugim garnku w osolonym wrzątku ugotuj brokuły oraz marchewkę (przez 5-8 minut). Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę.

3. Do miseczki włóż ostudzone brokuły, marchewkę oraz kalafior. Rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj cebulę, ser feta, jajko, gałkę muszkatołową, koperek, 5 łyżek bułki tartej oraz kaszę. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa (gdyby była zbyt rzadka dodaj więcej bułki tartej). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie: 50 minut, porcja: 260 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 8 średniej wielkości ziemniaków ● 8 plasterków boczku ● po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku ● 150 g śmietankowego serka twarogowego ● 4 łyżki jogurtu ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.