Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Warzywa z dipami

Składniki: po 1 czerwonej i żółtej papryce, sól , po 1 marchewce i ogórku, 3 łodygi selera naciowego, 20 dag pomidorków kiściowych, sałata, pół brokułu, pieprz , po 200 ml jogurtu i śmietany, mięta, szczy- piorek, sok z cytryny, majonez

Czas ok. 30 min; porcja – 170 kcal, cena 4 zł.

Reklama

1. Kolorowe papryki opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paski. Tak samo pokrój oczyszczoną marchewkę i zielony ogórek (jeśli podajesz go ze skórką, wyszoruj ją starannie). Przygotowane warzywa umieść w kubkach lub salaterkach.

2. Łodygi selera umyj, osusz, pozbaw włókien. Każdą łodygę przekrój na 2-3 części. Opłucz i osusz pomidorki i kilka liści dowolnej sałaty.

3. Brokuł podziel na różyczki, zblanszuj w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i pozostaw na sicie do ostudzenia. Warzywa rozłóż do małych naczyń.

4. Jogurt wymieszaj z kilkoma listkami posiekanej mięty. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Śmietanę połącz z łyżką majonezu i 2 łyżkami siekanego szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem. Podaj do warzyw.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: pęczek zielonych szparagów, cebula, biała część pora , ząbek czosnku, biały pieprz, łyżka masła, łyżka oliwy, pół łyżeczki cukru, 1 l bulionu, szklanka listków estragonu, 3 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.